Brussel vloeit over met musea. Van het kleinste tot het grootste, van het meest klassieke tot het zotste, van het meest artistieke tot het meest wetenschappelijke, ontdek meer dan 150 musea en plekken om te bezoeken in Brussel. Er zijn de grote internationale bekende collecties zoals de Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten, het Museum voor Natuurwetenschappen, het Cinquantenaire Museum voor Kunst en Geschiedenis en het Rene Magritte Museum – allemaal zeker de moeite om te ontdekken. Maar er zijn ook talloze kleinere, merkwaardige collecties voor iedere interesse – van auto’s tot ondergoed.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Onder de hoede van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staan zes afzonderlijke musea: het Oldmasters Museum, het Modern Museum, het Meunier Museum, het Wiertz Museum, het Magritte Museum en het nieuwe Fin-de-siecle Museum. Het museum bevat meer dan 20,000 tekeningen, beeldhouwwerken en schilderijen, daterend van de vroege 15de eeuw tot nu. Daarnaast worden er ook regelmatig speciale tentoonstellingen georganiseerd.

Museum voor Natuurwetenschappen

Het Museum voor Natuurwetenschappen maakt deel uit van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Een van de belangrijkste onderdelenzijn 30 gefossiliseerde Iguanodon skeletten, die in1878 in Bernissart werden gevonden. De dinosaurus hall van het museum is de grootste museum hall ter wereld die volledig is toegewijd aan dinosaurussen. Er worden ook regelmatig tijdelijke interactieve tentoonstellingen georganiseerd.

Gueze Museum van Lambic

Open de deur van het Gueuze Museum en stap terug in de tijd. Dit is de familie brouwerij waar Lambic, Gueuze, Faro en Kriek worden gemaakt en waar niets is veranderd sinds zijn oprichting in 1900. De Van Roy-Cantillon familie nodigt u uit om een fabuleuze wereld te ontdekken. Bier, materiaal en manier van brouwen zijn nog hetzelfde als toen het allemaal begon. U kunt natuurlijk een echte traditionele Gueuze-Lambic proeven en als u meer wilt weten over Kriek of Framboise, vraag het gewoon aan de brouwer!

Lambic Gueze Museum

 

Alternatieve Musea in Brussel

Naast de grote, bekende musea zijn er ook vele leuke en ongewone musea in de Brusselse straatjes. Deze vertellen het verhaal en de geschiedenis die u niet vindt in de Bozar of BELvue. Van verzamelingen van het ondergoed gedragen door beroemdheden tot musea van stripverhalen en de geschiedenis van de stadsriolen, automuseum, treinmuseum, trammuseum, deze vreemde en verwonderlijke bestemmingen geven u de kans om nieuwe dingen te leren kennen. Als u dacht dat musea vervelend zijn, hebt u duidelijk het Museum van Fantastische Kunst of het Clockarium nog niet bezocht. Het museum van erotische kunst is misschien iets minder geschikt voor kinderen.

Musea van de bekende Brusselaars

Dit is de stad van Brueghel, Magritte, Victor Horta (uitvinder van de Art Nouveau architectuur), Hergé (schepper van Kuifje) en Jacques Brel, en er zijn dan ook musea toegewijd aan deze en andere bekende Brusselaars en Belgen. Er zijn natuurlijk ook verscheidene musea toegewijd aan bier en chocolade.

De Museumnachten in met een shuttlebus

Museumnachten waarbij musea na sluitingstijd hun deuren openhouden voor nachtelijke bezoekers zijn allang geen nieuw fenomeen meer. De Museum Night Fever biedt daarentegen veel meer dan alleen verruimde openingstijden. Zoveel dat het eigenlijk niet meer om de musea en hun collecties gaat. Die dienen gewoon als podium voor de verschillende optredens en voorstellingen. DJ’s, kunstperformances, dansoptredens, muziekgroepen en eenmalige exposities zijn verspreid over veertien verschillende locaties. Deze worden allemaal op een handige manier met elkaar verbonden door een shuttlebus. Bereid je voor op een wervelend feest en vergeet vooral de after-party in de BOZAR niet!